Top

Tüp Bebek Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Tüp Bebek Tedavisi Kaç Gün Sürer?

Tüp bebek tedavisi dünyada en sık tercih edilen ve en başarılı üremeye yardımcı tedavi şeklidir. Eğer anne ya da baba adayının yapılan tetkiklerinde herhangi bir sorun yok ise tüp bebek tedavisi yaklaşık 15 ila 18 gün sürer.

Bu sürenin ardından 10-12 gün sonra kan düzeyinde Beta HCG düzeyi kontrol edilerek gebeliğin sağlanıp sağlanamadığına bakılır. Bu süre, hastanın tahlilleri ve tedavide izlenecek protokole göre değişebilmektedir.

Tüp Bebek Tedavisinde İlaç Kullanılır mı?

Tüp bebek tedavisinde yumurtaların olgunlaşması için kişiye özel olarak belirlenen hormon ilaçları kullanılır. Embriyoların anne adayının rahmine transfer edilmesinin ardından ise tutunmanın gerçekleşmesini desteklemek için progesteron ve östrojen hormonları verilir.

Mikro-Tese Yöntemi Nedir?

Baba adayında farklı nedenlerden dolayı menide hiç sperm bulunamaması en önemli infertilite (kısırlık) nedenlerinden biridir. Geçmişte bebek sahibi olabilme adına büyük bir sorun olan bu durum karşısında son yıllarda uygulanmaya başlanan ve mikroskobik bir cerrahi operasyon olan Mikro TESE yöntemi ile yüz güldürücü sonuçlar alınabilmektedir.

Anestezi altında gerçekleştirilen bu yöntem diğer sperm elde etme yöntemlerine göre en yüksek sperm alma oranına sahip olurken testislere de olası en az hasarı verir. İşlem, ortalama bir saat içinde tamamlanırken baba adayı herhangi bir ağrı hissetmez.

Aşılama Öncesi Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Aşılama işlemi öncesi uyulması gereken bazı önemli noktalar vardır. Erkeğin sperminin etkili ve dölleyici olması için son 48 saat içerisinde sigara, alkol, uyuşturucu veya ilaç almaması gerekir.

Bu tarz maddeler spermin yapısını ve hareketliliğini olumsuz yönde etkileyebilir. Bunun yanı sıra aşılama uygulanacak olan anne adayının da vajinal bir enfeksiyon geçirmiyor olması, herhangi bir vajinal ilaç, krem veya losyon kullanmaması gerekmektedir.

Embriyo Transferi Nedir?

Embriyo transferi, tüp bebek tedavisinin en kısa fakat en önemli aşamalarından biridir. Genellikle ağrı ve acı hissedilmeyen bu işlemde çok nadir durumlarda anestezi kullanılır.

Sayısına ve gelişimine, yaşa, geçmiş deneme sayılarına ve diğer pek çok veriye göre yumurta toplama işlemi (OPU) sonrası 2 ila 6. günler arasında, belirli bir olgunluğa erişmiş olan en kaliteli embriyolar, özel kataterler yardımı ile anne adayının rahminin içerisine (endometrium) yerleştirilirler ve embriyoların burada tutunarak gebelik oluşturması beklenir.

Bu transfer sonrasında embriyonun rahim içinde tutunmasını desteklemek için ilaç tedavisi uygulanır.

Açıklanamayan İnfertilite (Kısırlık) Nedir?

Çağımızda tüm dünyada oldukça yaygın olarak karşımıza çıkan infertilite olgusu, korunmaksızın bir yıl süreyle düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebe kalamama durumuna denilmektedir. Evli çiftlerin yaklaşık yüzde 15’ini etkileyen bu durum ortalama her altı aileden birinde sorun olarak karşımıza çıkar.

Teşhis için çiftlerin her ikisinin muayene edilmesi, tetkiklerinin eksiksiz olarak yapılması, ayrıca öykünün doğru ve tam alınması gerekir. Ancak bazı çiftlerde yapılan tüm araştırmalara rağmen infertilite nedeni saptanamaz. Buna “açıklanamayan infertilite” denir. İnfertil çiftlerin yaklaşık yüzde 10’u bu gruba girmektedir.

Buna rağmen unutulmamalıdır ki günümüzün çağdaş infertilite tedavileri ile açıklanamayan infertilite vakalarında da başarı oranı oldukça yüksektir.

Tedavisine Başlanacak Çiftlere İlk Etapta Hangi Testler Uygulanır?

Tedavisine başlanacak çiftlerin bir tüp bebek merkezine başvurma sebepleri gebe kalamama olduğundan, öncelikle kadın ya da erkek kısırlığının ya da altta yatan diğer nedenlerin araştırılması gerekir.

Bunun için erkeklerde sperm (semen) analizi, testis ultrasonu, kadınlarda ise yumurtlama testi, rahim içi problemlerin varlığını araştıran ultrason ve ilaçlı rahim filmi (HSG) gibi yöntemlere başvurulur.

Ayrıca, gebelik planlayan herkesin yaptırması gereken diğer rutin testler de tüp bebek tedavisine başlayacak çiftlere uygulanır.

Tüp Bebek Tedavisi Kaç Yaşına Kadar Uygulanabilir?

Kadınlarda 44 yaşına kadar tüp bebek tedavisi uygulanabilir. Ancak bu yaşlarda düşük riski çok fazla olduğu için son derece kritik ve dikkatli bir süreç anne adaylarını beklemektedir.

Bunun yanı sıra 40 yaş üst kadınlarda hamile kalma şansı önemli ölçüde azalmaktadır. Bu nedenle ileri yaştaki kadınlarda tüp bebek tedavisinde başarı oranı daha genç yaşlardaki kadınlara göre düşük olduğundan deneme sayısının artırılması gerekebilir.

Aşılama Nedir ve Nasıl Uygulanır?

Aşılama yöntemi bir yıl boyunca düzenli ilişkiye rağmen gebe kalamamış ve infertil (kısırlık) tanısı almış hastalara uygulanan yardımcı bir üreme yöntemidir.

Aşılama işlemi her ne kadar basit ve hızlı olsa da yine de her halükarda öncelikle doğal gebelik yollarının denenmiş olması tavsiye edilmektedir. Gebe kalmak istenen sürenin üzerinden 1 sene geçmiş ve hala olumlu sonuç alınamamış ise gerekli testlerin yapılarak aşılama yönteminin denenmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Aşılama yöntemi oldukça basit ve günümüzün teknolojilerine göre hemen hemen ağrısız bir uygulama yöntemidir.

Tüp Bebek Gebeliklerinde Düşük Riski Daha mı Fazladır?

Gebelikte düşük, genellikle 20. haftadan önce gerçekleşen gebelik kayıplarını ifade eder. Tüp bebek yöntemi ile elde edilen gebeliklerde düşük riski, kendiliğinden oluşan doğal gebeliklerdeki kadardır. Gebeliğin normal yollardan ya da tüp bebekle sağlanması düşük riskini değiştirmez. Unutulmamalıdır ki her gebelikte bu risk bulunmaktadır.

Yeni Tedaviye Başlamak İçin Ne Kadar Beklemek Gerekir?

Çiftlerin çocuk sahibi olma hayallerini gerçeğe dönüştürmek amacıyla uygulanan tüp bebek tedavisinde hedeflenen asıl amaç ilk seferde gebeliği yakalamak olsa da bazen bu hemen gerçekleşmeyebiliyor. 35 yaş altındaki kadınlarda ilk tüp bebek tedavisi ile hamile kalma şansı yüzde 54,8 (dondurulmuş embriyo transferleri de dahil) iken bu şans 41-42 yaşındaki kadınlarda yüzde 14,9’dan daha az oluyor. Olumsuz sonuç alınan bir tüp bebek tedavisinden 2 ya da 3 ay sonra yeni tedavi dönemine başlamakta herhangi bir sakınca bulunmuyor. Yeni tüp bebek denemeleri ile gebelik şansı göreceli artarak devam ettiğinden 3. tüp bebek denemesi sonrasında özellikle genç çiftlerin yaklaşık yüzde 80’i gebe kalabiliyor.

Eklenme Tarihi: 05.05.2021
Toplam Sayfa Gösterimi: 3392

@2024 Tüm hakları saklıdır. Web sitemizi ziyaret ettiğinizde sitemizde yer alan kullanım koşullarını incelemiş sayılırsınız.

www.medlinetupbebek.com

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.