Top

Tedavide Geç Kalmak Anne-Baba Olma Şansını Azaltabiliyor

Çiftlerde bir yıllık korunmasız düzenli cinsel iliÅŸkiye raÄŸmen gebelik oluÅŸmaması durumu infertilite (kısırlık) olarak deÄŸerlendiriliyor. Hemen hemen her evli çift normal yollardan çocuk sahibi olmak istese de bu konuda herkes aynı ÅŸansı elde edemeyebiliyor.

Ä°nfertilite (kısırlık) sorununun baÅŸlıca genetik, çevresel ve bilinmeyen faktörler olmak üzere hem kadını hem de erkeÄŸi etkileyen birçok nedeni bulunuyor. Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin yüzde 80-90’ında bir yılın sonunda normal yollardan gebelik oluÅŸmasına raÄŸmen yüzde 10-15’lik grupta ise ek tedavilere ihtiyaç duyuluyor.

Bazı hastalarda sebep bilinmiyor

Ä°nfertilitenin yüzde 37’si kadına ait, yüzde 8’i erkeÄŸe ait nedenlerden, yüzde 35’i ise hem kadın hem de erkeÄŸe ait nedenlerden kaynaklanıyor. Yaklaşık yüzde 20’lik bir grupta ise ‘Açıklanamayan Ä°nfertilite’ olarak tanımlanan nedensiz, yani sebebi bilinmeyen kısırlık durumu yaÅŸanıyor.

Uzman kontrolü gerekiyor

Kadınlarda görülen infertilitede en sık rastlanan nedenlerin başında düzensiz regl periyodları, tüplerde tıkanıklık, üreme organlarında enfeksiyon, çikolata kisti, yumurtlama bozuklukları, polikistik over sendromu, erken menopoz ve geçmiÅŸte kanser tedavisi görmüÅŸ olmak geliyor. Ayrıca 40 yaÅŸ üzeri kadınların ve düzenli cinsel iliÅŸkiye raÄŸmen 35 yaÅŸ altı kadınların 1 yıl içerisinde, 35 yaÅŸ üstü kadınların ise 6 ay içerisinde gebe kalamamaları halinde mutlaka bir jinekoloji uzmanı tarafından deÄŸerlendirilmeleri öneriliyor. Erkelerin ise daha önceden bilinen sperm sorunları, testis-prostat ya da cinsel problemleri, kanser tedavisi geçmiÅŸi, yumurtalıkların küçük ya da ÅŸiÅŸmiÅŸ olması veya ailede infertilite öyküsü varsa bir üroloji uzmanına baÅŸvurmaları öneriliyor.

Temel testler isteniyor

Ä°nfertil çiftlerden kadınlarda jinekolojik muayenenin âdetin 2. veya 3. günü yapılarak yumurtalıklar ile rahmin deÄŸerlendirilmesi gerekiyor. Ayrıca eÅŸ zamanlı olarak kandan hormon testleri ile yumurta rezervlerine de bakılıyor. Adet bitiminde ise HSG (rahim filmi) çekilerek, rahmin iç duvar yapısı, ÅŸekli, tüplerin durumu, tüplerde ÅŸiÅŸlik olup olmadığı inceleniyor. Erkekte ise 3-4 günlük cinsel perhiz sonrasında verilen semen analizi (spermiyogram) deÄŸerlendiriliyor. Bu testte sperm sayısı, hareketliliÄŸi, ÅŸekli ve yapısı mercek altına alınıyor. Bunların dışında, bir grup hastadan ise daha ileri testler de istenebiliyor. Elde edilecek sonuçlara göre ise günümüzde en sık tercih edilen yardımcı üreme tekniklerinin başında gelen tüp bebek tedavisi gündeme gelebiliyor.

Tedavide geç kalmamak gerekiyor

Çocuk sahibi olmakta sorun yaÅŸayan çiftlerin zaman kaybetmeden uzman bir hekime baÅŸvurarak altta yatan nedenin araÅŸtırılması ve tedaviye baÅŸlanması, anne-baba olma hayalinin gerçekleÅŸmesini saÄŸlamada önemli bir etken oluyor. Tüp bebek tedavisinde hedeflenen asıl amaç ilk denemede gebeliÄŸi yakalamak olsa da bazen bu durum hemen gerçekleÅŸmeyebiliyor. 35 yaÅŸ altındaki kadınlarda ilk tüp bebek tedavisi ile hamile kalma ÅŸansı yüzde 54,8 (dondurulmuÅŸ embriyo transferleri de dahil) iken bu ÅŸans 41-42 yaşındaki kadınlarda yüzde 14,9’dan az oluyor. Ancak yeni tüp bebek denemeleri ile gebelik ÅŸansı göreceli artarak devam ettiÄŸinden, 3. tüp bebek denemesi sonrasında özellikle genç çiftlerin yaklaşık yüzde 80’i gebe kalabiliyor.

  • 24.05.2022
  • 2418

@2025 Tüm hakları saklıdır. Web sitemizi ziyaret ettiğinizde sitemizde yer alan kullanım koşullarını incelemiş sayılırsınız.

www.medlinetupbebek.com

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.