Top

Sperm Testi Nedir

Sperm testi yani spermiogram, erkeklerde meni içerisindeki sağlıklı sperm miktarını ölçmeye yarayan medikal bir tahlil yöntemidir. Semen analizi olarak da bilinen sperm testi, 1 yıl boyunca düzenli cinsel ilişkiye girmesine rağmen çocuk sahibi olamayan, infertilite (kısırlık) tanısı konmuş olan erkeklere uygulanır. Bu sayede çocuk sahibi olamayan erkeklerde nasıl bir tedavi uygulanması gerektiğine dair önemli ipuçları elde edilir ve buna yönelik olarak bir tedavi yöntemi uygulanmaya başlanır.

Sperm testi hangi bölümde ve nasıl yapılır?

Tüp bebek merkezlerinde ya da donanımlı hastanelerin androloji bölümlerinde yaptırılabilen sperm testi aşağıdaki aşamalar uygulanarak gerçekleştirilir:

  • Hastanın en az iki, en fazla beş gün boyunca cinsel perhiz yapması (boşalmaması) istenir.

  • Sperm örneğinin tam donanımlı merkezde alınması tercih sebebidir. Bunun için erkek, özel bir odaya alınır ve burada mastürbasyon yolu ile alınan semen örneği ilgili uzmana teslim edilir.

  • Sperm örneği alırken sabun ve kayganlaştırıcı benzeri ürünler kullanılmamalı, eller veya penis sperm örneği konulacak kaba değdirilmemeli ve meninin tamamı kabın içerisine boşaltılmalıdır.

  • Hastane ortamında semen örneği veremeyen kişilerin evde alabilecekleri semen örneğinin merkeze hızlı bir şekilde ulaştırılması için çeşitli seçenekler mevcuttur. Sperm örneği verme konusunda zorluk yaşayacağını düşünen hastaların hiç çekinmeden uzmanları ile bu konuyu konuşup kendileri için bir çözüm bulmaları önerilir.

  • Alınan örnek 1 saat içerisinde laboratuvar ortamında değerlendirmeye alınır.

Sperm testi kaç günde çıkar?

Spermiogram taraması genellikle 1 saat içinde değerlendirilir. Ancak yapılan özel işlemler ve incelemeler zaman alabileceğinden genellikle sperm testi sonuçları bir gün içinde teslim edilir.

  • 04.02.2020
  • 3864

@2025 Tüm hakları saklıdır. Web sitemizi ziyaret ettiğinizde sitemizde yer alan kullanım koşullarını incelemiş sayılırsınız.

www.medlinetupbebek.com

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.