MEDLİNE TÜP BEBEK MERKEZİ ADANA
Randevu için: 0322 455 25 50
Randevu için: 0322 455 25 50
Günümüzde geliÅŸen tanı ve tedavi olanakları ile yaÅŸam süreleri de uzadı. Bu nedenle kadınların neredeyse hayatlarının üçte biri artık menopoz döneminde geçiyor. Ani ateÅŸ basmaları, uykusuz geçen geceler, tartıya çıkıldığında gözlenen kilo artışı, huzursuzluk duygusu ve vajinal kuruluk... Tüm bu belirtilerin sebebi olan menopoz, belirli bir yaÅŸa gelince her kadının yumurtalık fonksiyonlarının azalması ve ardından da kaybolması sonucu önce âdet kanamalarının düzensizleÅŸip ardından da kalıcı olarak kesildiÄŸi, fizyolojik ve psikolojik deÄŸiÅŸimlerin yaÅŸadığı zorlu bir süreç.
Kadınlarda doÄŸurganlığın tamamen bittiÄŸi, yumurtalıkların üreme görevini yapmadığı, hayatlarında yeni bir dönem olan menopozun kesin tanısı için en önemli kriter ise son adetin ardından bir yıllık sürenin geçmiÅŸ olması.
Menopozdan geri dönüÅŸ mümkün deÄŸil
Bu dönemin ortaya çıkma nedeni genellikle yumurtalıkların yaÅŸlanması olarak kabul ediliyor. Menopoz deyimi bir kadın içinse geri dönüÅŸü olmayan bir olayı ifade ediyor. Bu süreçteki bir kadın, 1 yıl süreyle adet görmemiÅŸse artık menopoza girmiÅŸ olarak düÅŸünülüyor. Bu dönemden önceki döneme menopoz öncesi (pre-menopozal) dönem, sonraki döneme de menopoz sonrası (post-menopozal) dönem deniyor.
Şikayetler her kadında değişebiliyor
Menopoz her kadında deÄŸiÅŸik ÅŸiddette ÅŸikayetlere yol açabiliyor. Menopozdaki kadınların yaklaşık yüzde 70-80’inde östrojen yetmezliÄŸine baÄŸlı belirtiler hemen ortaya çıkıyor. Bununla birlikte kadında menopoz sonrası dönemde görülme sıklığı artan kalp-damar hastalıkları ve kemik erimesine baÄŸlı olan sorunlar ise daha geç dönemde görülüyor. Sıcak basması, terleme ve uykusuzluk, kadınlarda menopoza baÄŸlı en sık rastlanan ÅŸikayetler olarak biliniyor. Ayrıca huzursuzluk hissi, iÅŸtah azalması, hafıza ve konsantrasyon kaybı, deÄŸiÅŸken ruh hali, libido kaybı da gözlenebiliyor.
Menopoz tedavisi iki döneme ayrılıyor
Menopozun tedavisi, menopoz öncesi ve sonrası ÅŸeklinde iki dönem halinde ele alınıyor. Menopoz öncesi dönemde doktoru ve hastayı tedaviye iten en önemli yakınmaları ateÅŸ basması gibi vazomotor ÅŸikâyetler ve düzensiz adet kanamaları olarak saymak mümkün. Ancak menopoz sonrası dönemde tedavide amaç esasen sıcak basması, uykusuzluk, sinirlilik gibi ÅŸikayetleri düzeltmeye yönelik kullanılacak hormon tedavisi (HT) oluyor. Menopoz sonrası bu ÅŸikayetler, yaklaşık 2-3 yılda ortadan kalkıyor ve bittikten sonra HT verilmesinin ise gereÄŸi kalmıyor. Ayrıca, menopoza baÄŸlı vajinal kuruluk gibi bazı ÅŸikayetler lokal fitil veya kremlerle de tedavi edilebiliyor. Prensip olarak, 5 yıldan uzun süren menopoz ÅŸikâyetlerine yönelik HT verilmemesi gerekiyor. Önceki yıllarda kalp hastalığı ve kemik erimelerinin önlenmesi için de HT önerilirken yapılan araÅŸtırmalar artık bunun doÄŸru olmadığını gösteriyor. DiÄŸer önemli noktalar ise HT öncesi (özellikle meme muayenesi) içeren kapsamlı bir tetkik sürecin gerekliliÄŸi ve HT alınacaksa bu tedavide hangi ilacın ne ÅŸekilde alınacağı (ağızdan veya deriden), ne kadar süre ile kullanılacağı ve kiÅŸiye özel ÅŸekilde planlanması oluyor.
Bilinçli olmak mutlu bir gelecek sunuyor
Kadın hayatının tıpkı ergenlik veya üreme çağı gibi farklı bir dönemi olan menopozda doÄŸurganlık artık bitiyor. Ancak menopoz hakkında bilinçli olmak ve yapılacak yaÅŸam ÅŸekli deÄŸiÅŸiklikleri, kadın için saÄŸlıklı ve mutlu yeni bir dönemi beraberinde getirebiliyor. Menopoz döneminde hayata karşı pozitif ÅŸekilde bakmak, saÄŸlıklı bir diyet programı, sigara gibi zararlı alışkanlıkların bırakılması, spor ve/veya egzersizin günlük hayatın bir parçası olması büyük önem kazanıyor.
Sağlıkta uluslararası standartları belirleyen JCI (Joint Commision International) belgesini açıldığı günden kısa bir süre sonra alarak bölgesinde öncü rol oynayan Özel Medline Adana Hastanesi bu kalite yolculuğuna devam etmektedir. Detaylı bilgi.
0322 455 25 50
444 00 64
@2025 Tüm hakları saklıdır. Web sitemizi ziyaret ettiğinizde sitemizde yer alan kullanım koşullarını incelemiş sayılırsınız.
www.medlinetupbebek.comSayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.