Top

Kanser Tedavisinden Sonrasında Anne Olabilme Şansı

Modern çağın hastalığı olarak nitelendirilen ve tüm dünyada her geçen gün artış gösteren kanser, vücudun herhangi organ ya da dokusundaki hücrelerin kontrolsüz ÅŸekilde çoÄŸalması ve büyümesi sonucu ortaya çıkan bir hastalık olarak tanımlanıyor. Günümüz ileri teknolojileri ve geliÅŸtirilen yeni yaklaşımlarla tedavisinde çok daha baÅŸarılı sonuçlar alınabilen kanser hastalığının tedavisinden sonra anne olmak isteyen hastaların üreme yeteneÄŸinin korunması için over doku dondurma iÅŸlemi yapılabiliyor.

Amaç anne adayının üreme yeteneÄŸinin korumak

Over doku dondurma (yumurta dokusunun dondurulması) iÅŸlem ile her türlü kanser hastalığının radyoterapi veya kemoterapi ile tedavisinden önce ya da cerrahi yöntemlerle hastanın her iki yumurtalığının alınmasını gerektiren durumlarda anne adayının üreme yeteneÄŸinin korunması amaçlanıyor. Bu tedavi yönteminde tıbbi olarak izin verilen yaÅŸ sınırı ise 44 olarak belirlenmiÅŸ durumda. Ancak bu iÅŸlem 40 yaşından sonra gebelik ihtimali yüksek oranda düÅŸtüÄŸünden dolayı doktorlar tarafından pek önerilmiyor.

Tedaviden sonra anne olabilme şansı doğuyor

Over doku dondurma iÅŸleminde yumurtalığın, yumurta hücrelerini içeren üst tabakası cerrahi bir operasyonla sıyrılarak alınıyor ve sonrasında bu dokular eksi 197 santigrat derecede, embriyoloji laboratuvarında bulunan sıvı nitrojen tanklarında dondurma iÅŸlemine tabi tutuluyor. Kanser hastalarında radyoterapi ve/veya kemoterapi tedavisinin sonlanmasının ardından eÄŸer hastanın yumurtalık fonksiyonları biyolojik olarak geri dönmeyecek olursa ya da tedavi nedeniyle hastanın menopoza girmesi durumunda hastadan alınan dokular geri çözdürme iÅŸlemine alınıyor ve sonrasında tekrar hastaya naklediliyor.

Ä°ÅŸlem için doktor raporu gerekiyor

Ancak, over doku dondurma iÅŸleminin yapılabilmesi için hastanın kanser tedavisini üstelenen doktorun uygunluk raporunun olması gerekiyor. Ayrıca kanser hastalarının yumurtalık dokusundan patoloji örnekleri alınarak bu dokularda kanser hücresi olup olmadığı da bakılıyor. EÄŸer yapılan patolojik inceleme sonunda alınan dokularda kanser hücresi tespit edilirse nakil iÅŸlemi gerçekleÅŸtirilmiyor.

Nakilden sonra tüp bebek tedavisi uygulanıyor

Nakil iÅŸleminden sonra ise çeÅŸitli ilaçlar yardımı ile yumurta geliÅŸiminin saÄŸlanmasına çalışılıyor. Yumurta geliÅŸimi baÅŸarılı olur ise tüp bebek tedavisi yöntemi ile yumurta toplama iÅŸleminin (OPU) ardından embriyo transferi yapılarak anne adayının gebe kalması hedefleniyor.

Kanser tedavisi öncesi zaman gerekiyor

Over doku dondurma iÅŸlemine alternatif olarak kanser tedavisi görecek hasta evli ise embriyo dondurma iÅŸlemi, bekar olması durumunda ise yumurta dondurma iÅŸlemi yapılabiliyor. Ancak hastanın kanser tedavisine baÅŸlamadan önce nakil için yeterli vaktinin olması burada en önemli kriter olarak öne çıkıyor.

  • 05.05.2021
  • 1126

@2025 Tüm hakları saklıdır. Web sitemizi ziyaret ettiğinizde sitemizde yer alan kullanım koşullarını incelemiş sayılırsınız.

www.medlinetupbebek.com

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.