Top

Bebek Sahibi Olmak İçin Rahim İçi Yapışıklıklar Tedavi Edilmeli

Rahim armuda benzeyen, 8-9 santim büyüklüÄŸünde, kas dokusundan zengin bir organ. Rahmin içi ise üçgen ÅŸeklinde bir boÅŸluktan oluÅŸuyor. Bu boÅŸluÄŸun iç kısmını döÅŸeyen tabakaya “endometrium” adı veriliyor. Endometrium tabakası her âdet kanaması ile yenileniyor.

Âdetin başında, ince bir ÅŸekilde meydana geliyor ve bir sonraki âdet kanamasına kadar giderek kalınlaşıyor. Gebe kalındığında ise bebek bu tabakaya yerleÅŸiyor. Åžayet gebelik olmazsa, bu kalınlaÅŸan doku âdet kanaması olarak vajinal yoldan atılıyor ve her âdet döngüsünde bu olay tekrarlanıyor. Rahim içindeki boÅŸluÄŸun birtakım nedenlerle bozulmasıyla birlikte rahim içinde yapışıklıklar ortaya çıkıyor. Rahim içinde yapışıklığa neden olan en önemli neden ise uygunsuz yapılan kürtaj iÅŸlemi oluyor. Kimi zaman rahim içi miyomların alınması, çift rahim ameliyatları, radyasyon tedavisi ve rahim içi tüberküloz (verem) enfeksiyonları da rahim içi yapışıklıklara neden olabiliyor.

Düzensiz âdet kanamalarına dikkat edilmeli

Rahim içindeki yapışıklıklar bazı belirtilerle kendini gösterebiliyor. Rahim içi yapışıklığı olan kadınlarda; âdet düzensizlikleri, infertilite (kısırlık), tekrarlayan düÅŸük olması, gebelik sırasında bebeÄŸin geliÅŸmesinde yavaÅŸlama, plasentaya ait bozukluklar gibi belirtiler gözlenebiliyor. Âdet kanamaları azalabiliyor ya da hastalar hiç âdet olmayabiliyor. Ancak rahim içi yapışıklığı olan hastalarda, normal âdet kanamaları da olabiliyor. Ä°nfertil veya tekrarlayan düÅŸüÄŸü olan hastalarda bu durumun göz önüne alınarak deÄŸerlendirilmesi gerekiyor.

Histereskopi ile yapışıklıklar açılabiliyor

Uygunsuz yapılan travmatik kürtaj iÅŸlemleri, rahim içi miyom, yapışıklık veya doÄŸumsal anomali nedeniyle operasyon geçiren hastalarda rahim içi yapışıklık görülme ihtimali de artıyor. Ultrasonografi, rahim filmi (Histero Salpingografi – HSG) veya Histeroskopi ile rahim içi yapışıklığın tanısı konulabiliyor. Histeroskopi’de, küçük bir alet yardımıyla rahim içerisine girilerek tanısal ve cerrahi iÅŸlemler gerçekleÅŸtiriliyor. Rahim içi yapışıklığında en iyi tedavi, histeroskopi ile yapışıklığın giderilmesi ÅŸeklinde oluyor. Müdahale edilen yapışıklık zamanla tekrardan oluÅŸabiliyor. Böyle bir durumda ise yeni bir operasyon ihtiyacı doÄŸuyor.

Sorun farklı nedenlerle gelişebiliyor

DoÄŸuÅŸtan (konjenital) rahim bozukluÄŸu olan genç kızlarda bu bozuklukların düzeltilmesi için yapılan ameliyatların sonrasında da rahim içi yapışıklığı görülebiliyor. Rahim içinde perde (uterusta septum) olması doÄŸuÅŸtan gelen bir sorun olarak tanımlanıyor. Bu perde, rahmin iç tabakasını bölen septum adı verilen bir doku ile kendini gösteriyor. Söz konusu perde kısa olabiliyor ya da bütün rahim iç tabakasını ikiye bölebiliyor. Bazı durumlarda vajeni ikiye bölen septum da gözlenebiliyor. Bu hastalarda histeroskopi ile septumun kesilmesi önerilebiliyor. Ayrıca rahim tüberkülozu nedeniyle de genç kızlarda rahim iç tabakasında yapışıklıklar oluÅŸabiliyor.

Operasyon yaklaşık 1 saatte tamamlanıyor.

Rahim içi yapışıklıkların tedavisinde günümüzde sıklıkla “histereskopi” yöntemi uygulanıyor. Bu yöntemde küçük bir alet sayesinde rahim içerisine giriliyor ve yapışıklıklar açılıyor. Histereskopi yöntemi ile yapılan cerrahi müdahalede hastanın vücudunda bir kesik açılmıyor. Histereskopi yönteminde, standart jinekolojik muayenede olduÄŸu gibi, vajina ve rahim aÄŸzından girerek “histeroskop” adı verilen özel bir optik cihaz ile rahim içi inceleniyor. Alınan görüntü, optik kamera sistemi ile ekrandan izlenerek ameliyat gerçekleÅŸtiriliyor. Operasyon ise yaklaşık 1 saat kadar sürüyor.

Tekrarlanmaması için spiral takılıyor

 Cerrahi giriÅŸimin sonrasında tekrar yapışıklık olmaması için rahim içerisine geçici bir süreliÄŸine spiral ya da özel olarak yapılmış balonlar konulabiliyor. Müdahalenin baÅŸarısı yapışıklığın derecesine baÄŸlı olarak deÄŸiÅŸkenlik gösteriyor. Uygun koÅŸullarda hastada rahim içi tamamen normale dönebiliyor. Sonrasında, hastaya mutlaka östrojen hormonu verilerek rahim içi dokusunun (endometrium) geliÅŸmesini saÄŸlamak gerekiyor.

  • 23.01.2023
  • 768

@2025 Tüm hakları saklıdır. Web sitemizi ziyaret ettiğinizde sitemizde yer alan kullanım koşullarını incelemiş sayılırsınız.

www.medlinetupbebek.com

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.