Top

Polikistik Over Sendromu

Polikistik Over Sendromu

Üreme çağında olan kadınlar için Polikistik Over Sendromu, insülin seviyelerinin artmasına bağlı olarak meydana gelen hormonal düzensizlikler sonucu infertiliteye (kısırlığa)  neden olan ciddi bir hastalıktır. Düzensiz veya hiç adet görmeme ve yükselmiş serum testesterone ve androstenedione (erkeklik hormonları) seviyesi ile teşhis edilen bir hastalıktır. Bu sendromlu hastalarda;

  • Anormal düzensiz vajinal kanama,
  • İnfertilite (kısırlık)
  • Şişmanlık
  • Aşırı kıllanma, saç dökülmesi ve sivilcelenme (akne) şikayetleri olabilir

Klinik ve hormonal değişikliklerle birlikte, bunlara ek olarak, vajinal ultrasonda yapılan muayenede artmış sayıda küçük folikül kistlerine (Polikistik görünümlü yumurtalıklar 6-10 mm. büyüklüğünde) rastlanır. Bu görünüm normal üreme çağında olan kadınların yüzde 20‘sinde de gözlenebilir.

Polikistik over sendromunun; üreme çağındaki kadınların hemen hemen yarısı kadarını veya tüm kadınların yüzde 6-10 ‘unu etkilediği tahmin edilmektedir. Bu sendromun genetik bir yönünün olduğu ve bu sendromu olan kadınların akrabalarında sıklıkla (hem erkek hem kadın olmak üzere) şeker hastalığı, şişmanlık, yükselmiş kan yağları, yüksek tansiyon ve infertilite ve ayrıca aşırı tüylenme ve düzensiz adet olan kadın akrabalarının bulunduğu iyi bilinmektedir.

Polikistik over sendromunun en önemli belirtilerinden birisi kanda insülin direnci ve bununla birlikte görülen artmış açlık kan insülin seviyesidir. Hiperinsulinemi erkeklik hormonlarında yüksekliğe sebep olur. Yüksek seviyedeki androjen hormonları (erkeklik hormonları) beyinde yumurtalıkların görevini kontrol eden merkezin durumunu bozarak anovulasyona (yumurtlamama) amenore (adet görememe) ve infertiliteye sebep olmaktadır.

Eğer düzensiz adetler veya adet görememe varsa fizik muayeneden sonra birtakım ipuçları elde edilir. Boyunuz ve kilonuz ile birlikte yüzde veya vücutta kıllanma artışı veya başta erkek tarzı saç dökülmesi, sivilcelenme ve akantosiz nigrikans (ensede, kollarda, göğüslerde ve bacak arasındaki kıvrımlı yerlerde renk değişikliği) olup olmadığı kontrol edilir. Artmış erkeklik hormonları teşhisi doğrular. Açlık insülin seviyesi ve şeker yüklemesi de yapılması gereklidir.

Polikistik over sendromunda şeker, kalp ve rahim zarı hastalıklarına yatkınlık da mevcuttur. Şeker hastalığında gebelik kayıpları oldukça yüksektir. Uygun beslenme alışkanlıkların kazandırılması, yeterli egzersiz ve insülin etkinliğini arttıran ilaçların yardımı ve iyi bir metabolik kontrollerin bu gibi durumlarda gebe kalma şanslarını arttırdığı gibi sağlıklı bir bebek doğurma şansını da arttırır.

Benzer şekilde beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi metabolik sendrom ve lipid bozukluklarında da önemlidir. Özel kişiye özgü beslenmenin yanında doğru kilo şeker ve lipid düzeylerinin sağlanabilmesi için uygun ilaçlar da kullanılmaktadır. Uzun dönemde yaşam biçiminin değiştirilmesi bu gibi durumlarda çok önemli bir rol oynar.

Eklenme Tarihi: 23.10.2018
Toplam Sayfa Gösterimi: 2161

@2024 Tüm hakları saklıdır. Web sitemizi ziyaret ettiğinizde sitemizde yer alan kullanım koşullarını incelemiş sayılırsınız.

www.medlinetupbebek.com

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.