Top

Laparoskopi

Laparoskopi

Laparoskop, ışık kaynağı ve kamera bağlanan ince optik bir tüp yardımı ile pelvik organlarını gözlemlemeye yarayan bir alettir. Geleneksel cerrahi yöntemleri belirli uzunlukta kesiler yapılarak gerçekleştirilmekte ancak, laparoskopi uygulaması çapları sadece 5 mm. ve/veya 1 cm boyutuna sahip küçük kesiler kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Bu cihazla yapılan operasyonlara da Laparoskopik Cerrahi denir.

Uygulama Sebepleri

  • Kısırlık tanı ve tedavilerinde
  • Endometriozis ve çikolata kisti tedavilerinde
  • Tüp cerrahisi şeklinde tanımlanan, tüplere ait tıkanıklıkların açılması veya hasarlı tüpün çıkartılması işlemlerinde
  • Miyom tedavilerinde (rahim urları)
  • Yumurtalık kistlerinin tedavisinde
  • Dış gebelik vakalarında
  • Sterilizasyon işlemlerinde (gebelikten korunma amaçlı tüplerin bağlanması)
  • Histerektomi işlemlerinde (rahmin çıkartılması)
  • Pelvik problemler olarak tanımlanan, rahim sarkması, idrar kaçırma
  • idrar torbası sarkması, vajina sarkması, kronik ağrı tedavilerinde uygulanmaktadır.

Ameliyat Süreci

Laparoskopik operasyonların çoğunluğu, hastanın hastanede gece konaklamasını gerektirmemektedir. Hasta anestezinin etkisinden kurtulduktan sonra evine gidebilir. Kesi ile yapılan açık operasyonlar karşısında Laparoskopi uygulamasının en büyük üstünlüğü ise bu avantajıdır. İşlem genellikle genel anestezi altında yapılmaktadır.

İlk kesi göbek deliğinize yapılmakta ve laparoskop bu bölgeden sokulmaktadır. Karın içi organların rahat değerlendirilmesi için karın karbondioksit gazı verilmesi sonucunda şişirilir ve Laparoskopa takılı kamera sayesinde müdahale gerektiren bölge ekrana yansıtılarak, işlemler ekrana bakılarak gerçekleştirilir.

İyileşme Süreci

Ameliyat sonrasında genel anestezinin etkilerinin sona ermesi için hastalarımız hasta odalarımıza alınmaktadır. Bulantı ve özellikle omuza vuran bir ağrı oluşabilir. Aynı gün taburcu olma durumu dahil olmak üzere araba kullanılmaması önemle önerilmektedir.

Kesi yerlerinde ağrı, omuza ve sırta vuran ağrılar birkaç gün süresince devam edebilir. Bulantı, kusma ve ağrıların devam etmesi durumunda doktorunuz ile iletişime geçmeniz önerilir. Ameliyattan bir hafta sonra doktorunuz sizi poliklinikte muayene edecektir.

Pozitif ve Negatif Etkileri

Laparoskopi uygulamaları deneyimli ellerde güvenilir bir ameliyat şeklidir. Her cerrahi işlemde olduğu gibi laparoskopik ameliyatlarda da işlem ne kadar karmaşıksa, komplikasyon olma olasılığı da o kadar yüksektir. Doktorunuz sizi yapacağı işlem ve sonuçları hakkında bilgilendirecektir.

Laparoskopi uygulamasının en önemli avantajları, hastanede kalma süresinin kısa oluşu, ameliyat sonrası daha az ağrı ve hızlı iyileşme sürecidir. Küçük kesi daha iyi kozmetik sonuç anlamı taşımaktadır.

Operasyon gerektiğinde “açık” operasyona çevrilebilir. Bu nedenle iyileşme süreniz uzayabilir.

Eklenme Tarihi: 23.10.2018
Toplam Sayfa Gösterimi: 2237

@2024 Tüm hakları saklıdır. Web sitemizi ziyaret ettiğinizde sitemizde yer alan kullanım koşullarını incelemiş sayılırsınız.

www.medlinetupbebek.com

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.