MEDLİNE TÜP BEBEK MERKEZİ ADANA
Randevu için: 0322 455 25 50
Randevu için: 0322 455 25 50
Vajina dokusunun enfeksiyonudur. Vulva (vajinanın dış kısımlarını örten deri katları) da olaya katılırsa vulvovaginitis adını alır. Her yaşta oluşabilir.
Nasıl oluşur?
Mikroplar, sabun, pudra gibi iritanlar tarafından oluşturulabilir.
Candida isimli mantar kalın peynirimsi akıntı yapar.
Trichomonas isimli tek hücreli mikroorganizma kötü kokulu akıntıya neden olur.
Vajinada normalde de bulunan bakterilerin aşırı üremesi bakterial vajinozis veya nonspesific vajinit adı verilen tabloya neden olur. Kokmuş balık gibi pis kokulu akıntıyla birliktedir.
Kötü hijyen ve bazı iritanlar gibi başka faktörlerde vajinite neden olabilir.
Bunlar:
Belirtiler nelerdir?
Ana belirti, vajinal akıntının aşırı artmasıdır. Beyaz veya sarı olabilir. Kadınlarda süt gibi bir akıntının olması her yaşta normaldir; ancak, koku, kaşıntı, kızarıklık ve şişlik iltihap belirtisidir. Ağrı ve kasık ağrısı da mevcutsa hemen doktora başvurulmalıdır. Cinsel yolla geçen hastalıklar vajiniti taklit edebilir.
Tanısı nasıl konur?
Doktorunuz muayene ve tetkiklerle tanıyı koyar.
Tedavi nasıldır?
Amaç mikrop veya iritanları ortadan kaldırmaktır. Genellikle antibiyotik ve antifungallar ajanlar kullanılır. Ağızdan veya lokal uygulama yapılabilir. Seksüel aktiviteyi kısıtlamanız istenebilir. Eşinize de tedavi verilebilir.
Enfeksiyon ne kadar sürer?
Belirtiler ilk günden sonra azalmaya başlamasına rağmen enfeksiyonun tamamen geçmesi yaklaşık bir haftayı alır. Şikayetleriniz geçse bile ilaçlarınızı bitirmelisiniz. Aksi taktirde enfeksiyon tekrar edebilir.
Kendime nasıl bakmalıyım?
İrritasyon yaratmayan kokusuz sabunlarla ve ılık su ile yıkayın ve genital bölgeyi nazikçe temizleyin ve kuru kalmasını sağlayın. Pamuklu iç çamaşırları giyinin.
Vajiniti engellemek için ne yapılabilir?
Candida albicans’ın neden olduğu bir tür mantar enfeksiyonudur. Vajina, ağız ve vücudun nemli bölgesinde görülebilir.
Nasıl oluşur?
Mantarlar vücutda normalde de bulunurlar. Bunlar vajenin bakterilerce oluşturulan normal florası tarafından kontrol altında tutulurlar. Bazı durumlarda bu denge bozulur ve mantarlar çoğalarak infeksiyona neden olurlar. Antibiotik tedavisi ile bakterilerin öldürülmesi, menapoz – gebelik ve doğum kontrol hapları gibi hormonal değişim dönemleri, kan şekerinin kontrol altında olmadığı şeker hastalığı, bağırsak sistemi baskı altına alan ilaç tedavileri, AIDS gibi durumlar bu dengenin bozulduğu durumlardır.
Kandidanın, genellikle cinsel yolla bulaştığı kabul edilir.
Belirtileri nelerdir?
Vajinadan peynir kesiği gibi koyu beyaz akıntı olur.
Diğer belirtiler;
Nasıl tedavi edilir?
İlaç tedavisi yapılır. Enfeksiyon iyileşmesi birkaç gün veya 1 hafta sürebilir.
Ben ne yapmalıyım ?
Candida’nın oluşmasını nasıl engelleyebilirsiniz?
Vajina ve penisin kalıcı olmayan, hasar bırakmayan, tedavi edilebilir bir enfeksiyonudur.
Nasıl olur?
Trikomonas vajinalis adı verilen bir organizma etkendir. Cinsel yolla bulaşır.
Belirtileri nelerdir?
Bol köpüklü, kötü kokulu akıntı yapar. Kaşıntı vardır. Erkeklerin çoğunda şikayet olmaz. Penis ucunda irritasyon yapabilir.
Tanı nasıl konur?
Akıntı örneği mikroskopta incelenerek organizma görülür. Sizden ve partnerinizden cinsel yolla geçen diğer hastalıklarla ilgili testler istenebilir.
Tedavisi nasıldır?
Metronidazol isimli ilaçla tedavi edilir. Gebeliğin ilk üç ayında kullanılmamalıdır. Partneriniz de tedavi edilmelidir.
Tedavi esnasında nasıl davranmalıyım?
Bu ilaçla birlikte alkol almamalısınız. Ciddi bulantı ve kusma olabilir.
Nasıl korunabilirim?
Prezervatif tek korunma yoludur.
Herpes Simpleks Virüs Tip 2′nin neden olduğu viral bir hastalıktır. Kadında ve erkekte ağrılı uçuklara neden olur.
Nasıl oluşur?
Genital bölgeler, ağız ve rektumdan temas sonucu geçer. Cinsel yolla bulaşabilir. Bir kere bulaştıktan sonra ömür boyu vücutta kalır. Uyku dönemlerinden sonra atak yapıp tekrar uyku dönemine geçer. Aktif dönemlerde ağrıya neden olur. Fiziksel stres (sıkı giysi gibi), duygusal stresi, adet görme veya diğer hastalıklar ataklara neden olabilir. Özellikle aktif dönemlerde son derece bulaşıcıdır.
Belirtileri nelerdir?
Tedavisi nasıldır?
Virüs tamamıyla vücuttan temizlenemez. Asiklavir gibi ilaçlar atakların daha kısa ve hafif geçmesini sağlar. Gebeliğinde aktif enfeksiyon geçirenler için doğum esnasında virüs bebeğe bulaşabileceğinden sezaryenle doğum tercih edilir.
Belirtiler ne kadar sürer?
Uçuklar 5 günden sonra iyileşmeye başlar. 1- 3 haftada düzelmez ve bazen 6 hafta kadar kalabilirler. İlk ataktan sonra hastaların yüzde 50′sinde tekrar ataklar olur. Tekrar eden ataklar daha hafif ve kısa sürer.
Enfeksiyon esnasında ne yapabilirim?
Tekrarları önlemek için ne yapabilirim?
Enfeksiyondan nasıl korunmalıyım?
Genital bölgede çıkan kabarık, pütürlü oluşumlardır. Normal siğillere benzerler. Enfekte olduktan 1-6 ay sonra ortaya çıkarlar.
Etkeni nedir?
Human papilloma virus neden olur. Cinsel yolla geçer. Hastalığın diğer adı Kondiloma Aküminatadır. Virüs bulaştıktan haftalar veya aylar sonra ortaya çıktığı için, birden fazla partneriniz varsa kimden geçtiği anlayamayabilirsiniz. Virüsün geçtiği kadınlar servikal(rahim ağzı) kanser için yüksek risk altındadır.
Tedavisi nasıldır?
Tedavi geçerler ancak aylar veya yıllar sonra tekrar edebilirler.
Padophyllin; siğil üstüne sürülen bir sıvıdır. Normal deriyi tahrip edebileceğinden 4 saat sonra yıkanmalıdır. Siğiller 1 haftada geçmezse başka tedavi gerekir. Gebelerde kullanılmaz.
Likit nitrojen; siğiller üzerine direk olarak uygulanan çok soğuk bir gazdır.
Diğer tedavi yöntemleri; yukarıdaki ilaçlara cevap alınmazsa lazerle veya cerrahi olarak siğiller çıkartılır. Bunu bir jinekolog veya ürolog yapabilir.
Nasıl korunabilirim?
Siğil varsa en iyisi ilişkiye girmemektir. İkinci metot prezervatif olabilir. Eğer tek partneriniz varsa cinsel yolla geçen bir hastalığa yakalanma riskiniz azalır.
Servikal kanser riski artmış olduğu için yıllık muayene ve pap-smear yaptırmalısınız.
İdrar yolları, serviks (rahim ağzı) ve pelvisi tutabilen bir enfeksiyondur. Tedavi edilmezse fallop tüplerini tahrip ederek dış gebelik ve infertiliteye (kısırlığa) neden olabilir.
Nasıl oluşur?
Genellikle cinsel yolla bulaşır. Anneden bebeğe doğumda bulaşıp, bebekte göz ve akciğer enfeksiyonu yapabilir.
Belirtiler nelerdir?
Tanı nasıl konur?
Muayene yapılıp, servikal akıntıda veya idrarda, CR veya PCR yöntemleri ile mikroorganizma aranır.
Tedavisi nasıldır?
Antibiyotiklerle tedavi edilir. Eş tedavisi de gerekir. Antibiyotikler genellikle hızlı etki eder.
Tedavi esnasında neler yapmalıyım?
Korunmak için ne yapabilirim?
İdrar yolu enfeksiyonları, tedavi edilmezlerse böbrekler ve mesanede kalıcı hasara yol açarlar.
Nasıl oluşur?
Çoğalan ve yayılan bakteriler şunlara neden olabilir:
İdrar yolu enfeksiyonları aşağıdaki durumlarda daha sık görülür:
Belirtiler nelerdir?
Tanısı nasıl konur?
Muayene ve laboratuvar testleri ile tanı konur. Tedaviye cevap alınamazsa veya tekrarlarsa;
Tedavi nasıldır?
Antibiyotikler kullanılır. Komplike vakalarda uzun sürebilir. Şikayetleriniz geçse bile ilaçlarınıza devam etmelisiniz.
Tedavi yapılmazsa böbreklere enfeksiyon ilerleyebileceği gibi, kana da geçebilir. Bu durum çok risklidir ve ölüme neden olabilir. Ağır böbrek enfeksiyonlarında damardan ilaç tedavi gerektiğinden hastaneye yatırılmanız gerekebilir. Semptomlar tedavinin başlangıcından 24 saat sonra azalmaya başlar.
Kendime nasıl bakmalıyım?
Doktorunuzun öneri ve tedavilerini izleyin. Ateş için;
İdrar yolu enfeksiyonlarını nasıl engelleyebilirim?
Üretranın irritasyonu veya enflamasyonudur. Kadınlarda kısadır ve vajinanın hemen üzerine açılır. Anüse de yakın olduğundan bakteriler kolaylıkla içeri girebilir.
Nasıl oluşur?
Dar giyeceklerin yarattığı irritasyon, kozmetik sabun veya pudralar, spermisitler, mantar gibi vajinal enfeksiyonlar ürethrite neden olabilir. Erkeklerde en sık sebep clamidya ve genore gibi cinsel yolla geçen mikroorganizmalardır.
Kadınlardaki en sık sebep ise yukarıda anlatıldığı gibi anüsten bulaşan mikroplardır. Herpes simpleks, human popilloma virüsü, trikomonas gibi cinsel yolla geçen hastalıklar da ürethrit yapabilir.
Belirtileri nelerdir?
Ağrılı ve sık idrar yapma yakınması ile gider. Erkeklerde akıntı olabilir.
Tanı nasıl konur?
Erkeklerde akıntıdan kültür yapılabilir. Gonore ve Klamidya rastlanmazsa nonspesifik üretrit tanısı konur. Kadınlarda neredeyse hiç akıntı olmadığından çubukla örnek alınabilir. İdrar tahlili ve serviksin klamidya için muayenesi yapılabilir.
Tedavisi nasıldır?
Antibiyotikler kullanılır. Test sonuçları beklenmeden başlanabilir. Bu dönmede prezervatif kullanmakta yarar vardır. Klamidya ve gonore de ilaçlara başladıktan sonra birkaç gün daha belirtiler devam edebilir.
Önlemek için ne yapılabilir?
İrritan ajanlardan uzak durunuz. Prezervatif kullanınız.
Pelvik inflamatuar hastalık; rahim, tüpler, yumurtalıklar ve bu organların çevresindeki dokuların enfeksiyonudur. Cinsel yönden aktif ve özellikle birden fazla partneri olan kadınlarda daha sıktır. Menopozdan sonra nadir görülür.
Neden olur?
Aşağıdaki nedenlerden kaynaklanabilir:
Şikayetler nelerdir?
Tanı nasıl konur?
Enfeksiyon ajanının saptanmasına yönelik kan, idrar tahlili ve vajinal akıntıdan kültür yapılır. Karın ağrısı ve vajinal kanamanın birlikte olduğu vakalarda dış gebelikle ayırıcı tanının yapılması gerekir. İkisi de hayatı tehdit eden problemlerdir ve gebelik testi ile dış gebelik tanısı konur.
Bazen laparoskopi yapılması gerekebilir. Gözlemde PID varsa overler ve tüpler şişmiş ve ödemli gözükür.
Tedavisi nedir?
Enfeksiyon tedavi edilmezse, Tubo-ovarian apse formasyonu ve vücudun tümüne yayılması mümkündür. PID tüplerde skar oluşumuna neden olur. Bunlar gebeliği güçleştirici oluşumlardır. Bu nedenle PID’nin acil tedavisi önemlidir. Ayrıca bu skarlar tüp motilitesini bozarak dış gebeliğe de neden olabilirler.
Neler yapmalıyım?
Doktorunuz enfeksitonun cinsel temasla bulaştığını belirtiyorsa partnerinizin de bir doktor tarafından değerlendirilmesini sağlayın
PID nasıl önlenebilir?
Sağlıkta uluslararası standartları belirleyen JCI (Joint Commision International) belgesini açıldığı günden kısa bir süre sonra alarak bölgesinde öncü rol oynayan Özel Medline Adana Hastanesi bu kalite yolculuğuna devam etmektedir. Detaylı bilgi.
0322 455 25 50
444 00 64
@2025 Tüm hakları saklıdır. Web sitemizi ziyaret ettiğinizde sitemizde yer alan kullanım koşullarını incelemiş sayılırsınız.
www.medlinetupbebek.comSayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.