Top

Aşılama

Aşılama

Aşılama yöntemi bir yıl boyunca düzenli iliÅŸkiye raÄŸmen gebe kalamamış ve infertil (kısırlık) tanısı almış hastalara uygulanan bir yardımcı üreme yöntemidir.

Aşılama iÅŸlemi her ne kadar basit ve hızlı olsa da yine de her halükarda öncelikle doÄŸal gebelik yollarının denenmiÅŸ olması tavsiye edilmektedir. Gebe kalmak istenen sürenin üzerinden bir sene geçmiÅŸ ve halen olumlu sonuç alınamamış ise gerekli testlerin yapılarak aşılama yönteminin denenmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Aşılama yöntemi oldukça basit ve günümüz teknolojilerine göre hemen hemen hiç aÄŸrısız bir uygulama yöntemidir.

Aşılama Kimlere Uygulanabilir?

Aşılama iÅŸlemi yalnızca erkekte iÅŸlenebilecek özellikte sperm bulunan, kadında yumurta geliÅŸiminde sorun olmayan hastalarda uygulanabilir. Bu nedenle infertil çift doktoru tarafında gerekli tetkik ve muayenenler yapılarak net ÅŸekilde deÄŸerlendirilmeli, aşılama tekniÄŸinin uygunluÄŸundan emin olunmalıdır. Sperm ve yumurta ile ilgili problemler mümkün olduÄŸu kadar düzeltilmeye çalışılmalı ve tedavi baÅŸarısının maksimum düzeyde olması saÄŸlanmalıdır. Çünkü olumlu sonuç alınamaması çiftlerde psikolojik sıkıntılara neden olabilir.

Yumurtlama fonksiyon bozukluÄŸu (polikistik over hastalığı gibi), sperm hareket ve sayısındaki hafif düÅŸüklük durumları, açıklanamayan infertilite olguları veya vajinismus gibi nedenlerden dolayı aşılama tedavisine baÅŸvurulabilir. Yumurta büyütmeye yönelik yapılan hormonal tedavi sonrası geliÅŸen yumurtaya çatlatma iÄŸnesi yaparak, meni veya spermin hazırlanıp rahim içerisine özel bir katater aracılığı ile bırakılması iÅŸlemi olarak tanımlanabilir.

Aşılama Öncesinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Aşılama iÅŸlemi öncesi uyulması gereken bazı önemli noktalar mevcuttur. ErkeÄŸin sperminin etkili ve dölleyici olması için son 48 saat içerisinde sigara, alkol, uyuÅŸturucu veya ilaç almaması gereklidir. Bu tarz maddeler spermin yapısını ve hareketliliÄŸini etkileyebilir. Bunun yanında aşılama uygulanacak olan kadın hastanın vajinal bir enfeksiyon geçirmiyor olması, herhangi bir vajinal ilaç, krem veya losyon kullanmaması gerekmektedir.

Aşılama Nasıl Yapılır?

Aşılama iÅŸlemi birkaç dakika süren aÄŸrısız bir yöntemdir. Jinekolojik muayene pozisyonunda yatırılan hastaya genel anestezi uygulamaya lüzum yoktur. Gerekli jinekolojik aletler kullanılarak rahim aÄŸzı gözlenen hastada özel bir katater aracılığı ile rahim içerisine ulaşılır. Laboratuvarda hazırlanmış olan sperm rahim içerisine enjekte edilir. Sperm ile yumurtanın kendiliÄŸinden döllenerek rahime yerleÅŸmesi amacı ile yapılan bu iÅŸlem sonucunda gebelik oranları yüzde 20 civarına yükseltilebilir. Ä°ÅŸlem sonrası 20-30 dakika dinlenme sonrası hasta normal hayatına devam edebilir. Herhangi olumsuz bir durum söz konusu olduÄŸunda hasta hemen doktoruna baÅŸvurmalıdır.

Ä°ki kez aşılama denedikten sonra gebelik ve canlı doÄŸum gerçekleÅŸmeyen hastalar tekrar deÄŸerlendirilmeli, gerekirse tüp bebek tedavisine yönlendirilmelidirler.

Eklenme Tarihi: 23.10.2018
Toplam Sayfa Gösterimi: 4033

@2025 Tüm hakları saklıdır. Web sitemizi ziyaret ettiğinizde sitemizde yer alan kullanım koşullarını incelemiş sayılırsınız.

www.medlinetupbebek.com

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.